ARTS VISUALS   
NOM I COGNOMS Miquel Villalba Sánchez "ELCHICOTRISTE"
PROFESSIÓ Psicòleg i dibuixant de còmics i ultracòmics
LLOC DE NAIXEMENT Tarragona
ANY DE NAIXEMENT 1972
LLOC DE RESIDÈNCIA TarragonaENLLAÇOS A ALTRES PÀGINES

http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=542681431&hiq;=elchicotriste
http://www.youtube.com/user/elchicotriste
Pàgina web http://sadboy-elchicotriste.deviantart.com/
http://www.facebook.com/group.php?gid=47462594116&ref;=ts
http://www.facebook.com/group.php?gid=47462594116&ref;=ts#/group.php?gid=45526048521&ref;=share
http://usuaris.territoriscreatius.cat/starrago/
 • ÀMBIT ARTÍSTIC Arts visuals
 • DEFINICIÓ DE LA TASCA CREATIVA

  Dibuixant de còmics, il·lustrador, caricaturista, muralista, graphic facilitator, i en les estones lliures psicòleg clínic.

 • INTERESSOS

  A través de la revista DELIRÓPOLIS: Surrealismo i Arte Secuencial, nascuda el novembre del 2004, vaig iniciar, amb la col·laboració d'altres companys de professió, la investigació en el terreny del còmic a Tarragona, tasca encara fins aleshores per realitzar, sota l'òptica del còmic com a vehicle d'art i cultura, deslligat de les seves connotacions pejoratives d'art menor, atavisme encara instaurat a l'Estat espanyol quan es parla de l'art seqüencial.

  El surrealisme és un moviment artístic representat a la perfecció a través de l'art seqüencial i és amb aquest prisma que es publiquen còmics a l'esmentada revista, de la mà d'artistes locals i internacionals.

  El lema de la revista és: "El còmic és art pictòric, literari, cinematogràfic, etc. És una de les formes d'art més polifacètica i digna perquè engloba moltes disciplines artístiques. Amb el còmic es pot fer pintura, poesia, novel·la, filosofia...".

 • OBRA PUBLICADA/EDITADA

  2003
  Dylemat czarnej òwcy
  (El dilema de l'ovella negra), Polònia.

  2004
  Sogni di Carta
  (Somnis de paper), Itàlia.
  Il solitario pensiero della pecora Ruggero
  , diari nacional Il Tempo (Itàlia).

  2005
  Humorista gràfc per diaris locals de l'ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal), com La veu de l'Anoia, El Carrilet, El Pou, etc.

  2006-2007
  Humorista gràfic a la revista nacional de psicologia de l'esport Mental Power.
  Papers del Llavi.

  2004-2009
  DELIRÓPOLIS: Surrealismo y Arte Secuencial.
  Revista mensual de còmic local i internacional. Disponible a la llibreria La Capona (c. Gasòmetre, 41-43) i a Tarracòmics (c. Gasòmetre, 15), el dia 18 de cada mes.

  2005-2009
  Les aventures d'en Jaume Martorell.
  Mensualment a la revista El còmic, annex de còmic mensual amb uns 60 diaris a Catalunya de l'ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal).

  2009
  Profunditas temporis,
  La Busca Edicions.
  El ball de Valencians de Tarragona, Valls, Cossetània.

 • ACTIVITATS REALITZADES

  2004
  Exposició itinerant de l'autor Il Surrealismo nel Fumetto, en diversos locals culturals i universitats de Roma, Itàlia.

  2005
  Exposició al Saló Internacional del Còmic a Barcelona, FICOMIC.
  Exposició a Humoràlia, Lleida.

  2006
  Presentació de la revista El còmic al Saló del Còmic de Barcelona 2006 amb l'estand de la premsa comarcal.

  2007
  Presentació de la revista El còmic al Saló del Còmic de Barcelona 2007 amb l'estand de la premsa comarcal.

  2008
  Exposició El surrealisme al còmic, vestíbul del Teatre El Magatzem, dins la Primera Setmana del Còmic a Tarragona (posterior selecció reduïda al bar Coimbra).

  2008-2009
  Fruit del projecte de DELIRÓPOLIS, que ja dura cinc anys, neix al maig del 2008 la Primera Setmana del Còmic de Tarragona, amb el mateix esperit i la mateixa òptica del còmic que treballa la revista. Aquesta setmana, a diferència d'altres fires comercials dedicades al còmic, centra el seu interès en la promoció i l'estudi del còmic com a eina artística, didàctica i divulgativa. Les activitats d'aquest esdeveniment cultural es concentren fonamentalment en exposicions i conferències d'exponents representatius del món del còmic, locals, estatals i internacionals.

  L'any 2009 se celebra, amb moltes dificultats de caràcter pràctic, la Segona Setmana del Còmic de Tarragona, que aconsegueix, després d'una dura lluita amb entitats alienes al treball fet, mantenir la seva òptica i filosofia inicials, és a dir, la d'una setmana d'estudi no comercial del còmic, portada a terme pels professionals del còmic al Camp de Tarragona.

  Amb aquestes tasques, doncs, s'obren les portes del còmic a la ciutat de Tarragona, després d'alguns intents sense èxit de portar endavant altres publicacions en períodes anteriors.

  El secret de l'èxit de la revista DELIRÓPOLIS és la seva regularitat i constància, el fet d'ignorar l'impacte mediàtic o lucratiu que pugui tenir, i la col·laboració desinteressada de dibuixants locals i internacionals,  fets poc entesos pels mecanismes i procediments regulars de l'esquema comercial que caracteritza aquest tipus de projectes. DELIRÓPOLIS no està condicionada ni a vendes, ni a tirades, ni a dissenys gràfics. Depèn només de la il·lusió i les ganes de cultivar el còmic dels seus participants, i en aquest sentit, doncs, és un projecte indestructible i no manipulable. Un exemple que un altre món amb un altre funcionament deslligat del presencialisme o la llei de mercat és possible.

  2009
  Exposició Deliroportades i El còmic és art, centre cultural El Pallol, dins la Segona Setmana del Còmic de Tarragona.

 • PREMIS OBTINGUTS

  1999
  1r Premi SOS Racisme, per l'obra Històries en blanc o negre, Reus.

  2000
  Premi al millor còmic a Triumvirat Mediterrà, per l'obra El secret de la Rosella, Girona.
  Premi al millor personatge a Triumvirat Mediterrà, per l'obra El secret de la Rosella, Girona.

  2002
  Finalista en l'anterior edició del Concurs de tires còmiques de Barcelona, per l'obra L'educador sentimental, Barcelona.
  1r premi en la 1a edició del concurs de còmics del Consell Comarcal del Tarragonès, per l'obra Ciutadania activa, Tarragona.

  2003
  1r premi en la 2a i darrera edició del concurs de còmics del Consel Comarcal del Tarragonès, per l'obra Vull ser un còmic, Tarragona.
  5è premi al concurs Noble Villa de Portugalete, per l'obra El proyecto Pestufo, País Basc.
  1r premi al concurs Reus Jove, per l'obra Tedi d'una tarda d'estiu, Reus.

  2005
  Premi especial a l'última edició del Concurs de tires còmiques de Barcelona (amb membres del jurat com José Luis Martín, director de El Jueves), per l'obra Ermengol contra l'imperi Tecnòcrata, Barcelona.
  Obra seleccionada per al catàleg JB, Joven y Brillante (amb membres del jurat com Chumy Chumez o Summers), Madrid.
  Premi Adrià Blasco i Víctor Mora, per l'obra Eco, entregat per Víctor Mora (creador del Capitán Trueno).

  2008
  Premi còmic Víctor Mora per l'obra Profunditas temporis, entregat per Víctor Mora.

 • ALTRES INFORMACIONS

  A banda del terreny del còmic sóc un apassionat del teatre i porto molts anys al Teatre El Magatzem fent muntatges de tot tipus des de l'any 1995, dirigits majoritàriament pel Sergi Xirinacs. Actualment formo part de la companya de teatre popular Tecla Smith.

  També participo regularment en projectes audiovisuals i curtmetratges, com ara Tres acordes, de Carles Uriarte, o Tarracotidianos, de Paco Enlaluna. Alguns projectes meus han sigut finalistes al Festival REC de curtmetratges, com ara C'est dur la Bohème, que es pot visionar íntegrament a la meva pàgina de Youtube.

 • QUÈ M'AGRADA

  Sempre insisteixo i insistiré en el fet que el grau que marca l'evolució i el bon funcionament de les institucions és la postura envers la vida cultural de la ciutat. En aquest sentit hi ha molta feina per fer a la ciutat de Tarragona.

  La cultura no és dins l'Ajuntament sinó en les associacions locals externes als organismes oficials, que amb el seu esforç i la seva passió desinteressada pels temes que treballen porten endavant la vida d'aquesta ciutat. Per això, els organismes institucionals han de facilitar al màxim el treball dels tarragonins que s'hi dediquen, i respectar i donar suport a la seva tasca, en contacte directe amb ells, i evitar, així, l'aparició de gestors intermediaris aliens a la matèria que puguin desvirtuar o segrestar els projectes en funció de les pròpies ambicions personals. Aquest és un dels càncers de la vida cultural a Tarragona que es podria evitar si hi haguessin més facilitats i més atenció directa als creadors de la ciutat.

Banners

 

Troban’s a les xarxes socials