ARTS VISUALS 

NOM I COGNOMS Assumpta Rosés Cavallé
PROFESSIÓ Crítica d'art, historiadora, docent
LLOC DE NAIXEMENT Reus
ANY DE NAIXEMENT 1949
LLOC DE RESIDÈNCIA Tarragonahttp://art-tarragona.com
 • ÀMBIT ARTÍSTIC Arts visuals
 • DEFINICIÓ DE LA TASCA CREATIVA

  Recerca, historiografia i crítica d'art modern i contemporani, especialment el relacionat amb el Camp de Tarragona.

  Art contemporani internacional.

  Divulgació i pedagogia de l'art.

 • ACTIVITATS REALITZADES

  Llicenciada en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

  Membre de l'Associació Catalana i Internacional de Crítics d'Art.

  Professora d'Educació Visual i Plàstica a l'Institut Narcís Oller de Valls.

  Directora d'ARTIGA. Revista d'art i pensament contemporani 

  CURRÍCULUM RESUMIT:  

  1980 - 1994, professora de dibuix a l'Escola taller d'Art de la Diputació de Tarragona a Reus. Hi va treballar en les tasques docents i també en l'organització de seminaris, conferències i exposicions. Destaquen el I Congrés d'Escoles d'Art de Catalunya (1980); el seminari sobre el Modernisme a Reus (1984); el cicle Art alternatiu (1986); exposicions individuals d'obra gràfica de Tàpies, Miró, Palazuelo, Chillida; exposicions individuals d'obra original de Josep Renau, Tom Carr, Eulàlia Grau, Albert Girós, Joan Duran, Artur Heras, Joaquim Chancho, Josep Guinovart, Elena Carbonell, Carme Sanglas, Enric Madorran, Salvador Juanpere, Aureli Ruiz, etc., així com d'altres exposicions monogràfiques i col·lectives. A la mateixa escola, coordina la revista Tascomix dedicada al dibuix i al còmic de joves i forma part de l'equip de redacció de la revista TASCO. 

  El 1982  dirigeix l'inventari general i realitza el primer catàleg del patrimoni artístic del Centre de Lectura de Reus. El 1983 és presidenta de la Secció d'Art.

  El 1984, el Departament d'Arts Plàstiques li encarrega  l'exposició i el catàleg Artistes de Reus, mostra itinerant de la Generalitat de Catalunya que s'exposà a Barcelona i a set ciutats catalanes. El 1985 coordina l'àmbit d'arts plàstiques de la fira Reus Jove 85 per a l'Ajuntament de Reus, amb exposicions d'artistes joves de Tarragona, Periferia; de les escoles d'art catalanes: Massana, Llotja, Lleida, Vilanova i la Geltrú , Facultat de Belles Arts de Barcelona i Escoles de la Diputació de Tarragona. Completava la mostra En directe amb individuals de Frederic Amat, Pep Duran-Esteva, Pere Noguera Carles Pujol i Josep Uclés.

  Ha escrit treballs d'investigació, textos de presentació de nombrosos catàlegs d'exposicions i ha publicat en revistes especialitzades i monogràfics. Destaquen:                                                           

  1981

  Art en sec. Coordina i escriu aquest assaig sobre arts plàstiques de la revista Negre+Terra, editada per J. J. Tharrats, dedicada monogràficament a la producció artística i literària del Baix Camp.                     

  1987

  Som una nació? Símbols, anècdotes i voluntat nacional en els cartells de la transició democràtica a Catalunya. Assaig publicat a Universitas Tarraconensis de la Facultat de Filosofia i Lletres, Tarragona.

  1991

  Guia del Museu de Valls. Guió i redacció dels texte¡os. Ajuntament de Valls.

  El paisatge de Tarragona en la pintura catalana d'avantguarda, al catàleg Joaquim Mir. Pintures del Camp de Tarragona, Fundació La Caixa, Barcelona.

   

  Ha estat assesora artística i col·laboradora de la Fundació Caixa de Barcelona i de "La Caixa", per a qui ha organitzat nombroses exposicions i cicles de conferències. Cal destacar l'exposició L'escola del Camp i l'arquitectura del Renaixement a Catalunya i les mostres de promoció d'artistes del Camp de Tarragona: Ceràmica Nova, Art Fora Muralla, Sediments Formals, Residua, etc.; les individuals de Marcel Pey, Joaquim Chancho, Gonzalo Lindín i Joan Rom, així com les antològiques d'Hortensi Güell, Jaume Mercadé i Joan Rebull.

  Per a Caixaforum, Barcelona, l'abril i maig de 2002 fa el curs Els fonaments de l'art modern, dins de les activitats de l'exposició De Renoir a Picasso.

  El 1999 comissaria l'exposició antològica de Jordi (Jordi Mercadé) per al Museu de Valls i el Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona.

  El 2001 comissaria l'exposició per a les Festes Decennals de la Candela de Valls La ciutat il·luminada, amb Eulàlia Valldosera, Carles Pujol, Dolors Puigdemont, Jordi Soler, Albert Macaya, Antoni Abad, Tom Carr, Eloi Puig i Eugènia Balcells.

  Directora de la pàgina web www.art-tarragona.com, produïda el 2002 per l'Ajuntament de Tarragona i dedicada a la difusió dels artistes i les activitats d'art contemporani al Camp de Tarragona.

  Comissària de l'exposició a la xarxa Espais Vitals dins el cicle Visions de Futur 2002. Allotjada a la pàgina www.art-tarragona.com.

  El 2004 coordina el projecte Traoa de l'artista Àngel Pomerol. Producció d'art digital a la xarxa obert a la participació d'artistes i internautes. Allotjada a www.art-tarragona.com.

  Ha publicat articles de premsa a Reus Diari, Diari de Tarragona, la Vanguardia i Catalunya Nova. Col·laboracions regulars al diari Avui entre 1989 i 1995. Del 1996 al 2004 publica quinzenalment al diari El Punt, edició de Tarragona. Del 2004 al 2005 publica al mateix diari El Punt en la secció setmanal d'art Galeria, de l'edició de Catalunya. Ha fet col·laboracions a les revistes Art. Guia de Catalunya i Balears, Tascó, Espais, El Guia, Presència i Transversal.

  L'any 2006 comissaria l'exposició Galeria Adrià, un punt de referència en l'art dels anys setanta a Catalunya, per al Museu de Valls. Li és concedida una beca de la Generalitat de Catalunya per a la recerca prèvia d'aquesta exposició.

  El 2007 comissaria l'exposició UN NUS. Compromís i mètode per a un projecte d'art contemporani. Museu de Valls.

  Març - abril 2009 realitza per a Caixafòrum Barcelona el curs Joaquim Mir, els llocs i el context de la pintura.

  Actualment dirigeix l'edició de la revista d'art Artiga, de distribució gratuïta, edició quadrimensual i 4.000 exemplars de tiratge, encartada al diari El Punt edició Tarragona. El primer exemplar va sortir l'octubre de 2006. La revista ha estat finalista en els premis de l'Associació catalana de Crítics d'Art 2007 i 2008.

 • PREMIS OBTINGUTS

  1968-1972

  Beca Antoni Padrol Rius per realitzar estudis superiors de Belles Belles Arts.

  1990

  Premi Espais a la crítica d'art, Fundació Espais d'Art Contemporani, Girona. Amb l'equip de les pàgines d'art "Suplement d'art" del Diari Avui, Barcelona.

  2002

  Premi Espais a la crítica d'art, Girona. Amb Antonio Salcedo. Per la publicació de la secció de crítica d'art al diari El Punt, edició Tarragona.

  2004

  Premi Rafael Moneo de treballs de recerca a Batxillerat sobre patrimoni, Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Tarragona. Professora tutora de treball de recerca.

  2005

  Beca de la Generalitat de Catalunya per a la recerca prèvia de l'exposició Galeria Adrià. Un punt de referència en l'art dels setanta a Catalunya per al Museu de Valls.

  2007

  Beca Lluís Saumells de la Diputació de Tarragona per un estudi sobre el ceramista Martí Royo.

 • QUÈ M'AGRADA

  Us recomano posar una obra d'art original a casa vostra. Una obra escollida amb el cap i la intuïció, amb generositat i esplendidesa. Aquesta obra us acompanyarà, potser durant molts anys, dialogarà amb vosaltres, us ajudarà a fer canvis i a prendre decisions. Us recordarà qui sou en cada moment. 

  Una peça pròpia, encertada, és un tresor.

Banners

 

Troban’s a les xarxes socials