BLOC Territoris Creatius


S'inicia el cicle Art Emergent 2010 amb una retrospectiva de la darrera dècada

Els Serveis Territorials continuen apostant per la creació novella i la pedagogia de l'art, amb la convocatòria d'un cicle singular que comença amb l'exposició "Cos i ànima", una revisió de l'art emergent dels últims anys

El director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona, Adam Manyé, inaugurarà aquest dijous, 28 de gener, a les 20 h, a la Casa de la Generalitat (c. Major, 14, Tarragona), l'exposició "Cos i ànima", una mostra retrospectiva que inicia l'edició del cicle Art Emergent 2010. Els Serveis Territorials s'han plantejat l'edició d'Art Emergent de 2010 com a singular, extraordinària i especial en el desenvolupament del projecte. Aquest any es tanca una dècada i l'organització ha considerat que aquest és un bon motiu per fer una reflexió al voltant de les propostes artístiques dels creadors més nous que s'han presentat durant aquest període.

Per això, l'Art Emergent 2010 s'inicia amb "Cos i ànima. Una dècada d'art emergent", una mostra retrospectiva que farà un balanç de l'última dècada a partir de la selecció de treballs d'una vintena d'artistes que han exposat als ST. Aquesta mostra es podrà veure del 28 de gener al 9 d'abril a la Casa de la Generalitat i tot seguit començarà la itinerància a altres localitats del territori. En aquests moments ja està confirmat que durant el 2010 anirà al Vendrell, Montblanc, Lleida, Falset, Cambrils i Vandellòs-l'Hospitalet.

La selecció de les obres que s'inclouen a la mostra retrospectiva, comissariada per Blai Mesa Rosés, s'ha basat en un eix temàtic concret: les qüestions identitàries vinculades tant a plantejaments existencials com a confrontacions amb elements externs, és a dir, el cos i l'aparença, el grup de pertinença, l'espai habitat o els territoris de referència i la dimensió temporal del ser. Amb aquest treball retrospectiu es pretén ordenar el treball iniciàtic d'una generació de creadors i copsar del seu treball artístic les aproximacions a la sensibilitat d'un temps concret des d'un territori delimitat.

Seguint aquest eix, els artistes seleccionats per a l'exposició són els següents:

Plàstics: Ariadna Parreu, David Gazquez, Cecília Vendrell, Jordi Erola, Marc Navarro, Marta Roigé, Raquel Friera, Robert Vilaplana, Roger Caparó i Txell Tort.

Vídeo: Alejandro Rodriguez, Arnolfini, Cítrico Catódico, David Fernàndez i Gerard Gil.

La mostra, a banda d'aplegar les obres d'aquests artistes plàstics i videocreadors que han participat en algun dels projectes vinculats als Serveis Territorials en els darrers anys, compta amb la participació dels col·lectius Onomatopeies i La Mirona (que n'han dissenyat alguns elements d'arquitectura efímera), del dissenyador David Cobo (autor de la imatge del cartell) i de la música de Roger Benet i Timidesa Atrevida, que han creat una peça expressament per a l'exposició, la qual es podrà escoltar el dia de la inauguració. També constarà d'un espai de documentació de l'activitat realitzada: catàlegs, vídeos, fotos, cartells, etc.

Per a aquest cicle d'Art Emergent tan especial, finalment, s'ha obert un espai virtual a Internet, http://territoriscreatius.cat/, que publica tots els catàlegs de les exposicions que han tingut lloc als Serveis Territorials dins d'aquest projecte, un recull d'imatges i el catàleg en línia de "Cos i ànima", en què cada artista que participa a la retrospectiva ha creat un mapa conceptual que recull influències i connexions amb altres obres i espais.

Més informació: Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. C. Major, 14, Tarragona. Tel. 977 25 15 11.

Imatge: David Cobo.


Imatges
Nova convocatòria del cicle Art Emergent
 
postal.jpg
 

Amb la voluntat de donar suport a la nova creació, els Serveis Territorials tanquen la dècada amb l'organització d'un Art Emergent singular. Aquest cicle especial estarà format, d'una banda, per una mostra retrospectiva que farà un balanç a partir de la selecció de treballs de divuit artistes que han exposat als ST en la darrera dècada i, d'una altra, per les exposicions de tres projectes nous que un jurat de professionals escollirà mitjançant aquesta convocatòria i que es podran veure d'abril a setembre de 2010 a la seu de la institució.

Tant la mostra retrospectiva com els nous projectes seleccionats es basaran en un eix temàtic concret, resumit sota el lema "[en] cos i ànima": les qüestions identitàries vinculades tant a plantejaments existencials com a confrontacions amb elements externs, és a dir, el cos i l'aparença, el grup de pertinença, l'espai habitat o els territoris de referència i la dimensió temporal del ser.

Prenent aquesta temàtica com a referent, poden presentar-se a la convocatòria totes aquelles persones o col•lectius (sense límit d'edat) residents al Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès, Priorat, Conca de Barberà o Baix Penedès, que no hagin publicat mai un catàleg en solitari. La convocatòria està oberta a tots els llenguatges de les arts visuals: fotografia, il•lustració, vídeo, performance, instal•lació, etc.

Per participar-hi cal presentar un dossier imprès i un cd amb:

1. Tres imatges de l'obra que es vol exposar.
2. Un text d'un foli aproximadament on s'expliqui la proposta des del punt de vista conceptual i tècnic.
3. Un breu currículum amb les dades de contacte.
4. Un autoretrat.

Data límit de presentació: 30 de novembre de 2009
Lloc: Cicle Art Emergent 2010. Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. C. Major, 14, 43003 Tarragona

L'organització aportarà fins a un màxim de 900 euros per al muntatge i la producció de l'obra de cada artista seleccionat i, en cada cas, editarà un catàleg.

Més info: 977 251 500 / rcomesc@territoriscreatius.cat
Organitzen: Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació

3 de setembre: inauguració de "Typical", de Guillem Ferran

Guillem Ferran tanca el cicle Art Emergent amb el redisseny de productes típics

 

La mostra s'inaugurarà dijous 3 de setembre a les 20 h a la Casa de la Generalitat

 

 

taulatio.jpg

 

Taula tió, de Guillem Ferran

 

El dijous 3 de setembre, a les 20 h, el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Adam Manyé, inaugurarà l'última de les exposicions del cicle Art Emergent 09, una iniciativa que els Serveis Territorials impulsen amb l'objectiu d'apostar per la creació emergent i, alhora, d'apropar l'art contemporani a la ciutadania.

L'exposició tindrà lloc a la Casa de la Generalitat (c. Major, 14) fins al 25 de setembre i s'inaugurarà amb la participació de Guillem Ferran, autor del projecte, i de l'arquitecte Juli Capella.

Typical és una selecció d'objectes tradicionals i de la cultura local que han estat redissenyats a partir de lectures emotives i vivencials. Tal com diu Ferran, "el disseny actua oferint noves i divertides solucions amb una intenció de renovació; sense deixar les càrregues que identifiquen els nostres tòpics, dóna una mirada més actual i ofereix a la indústria, a l'artesà o a la societat, noves formes, dissenys i transformacions per a la nostra història."

En la setena de les propostes d'Art Emergent, Guillem Ferran mostrarà un conjunt d'intervencions i modificacions sobre objectes locals (ampolles que canvien la nostra manera de servir-nos i de prendre el vi, un ventall amb missatge, un tamboret de molts angles, un tió que es recicla en una tauleta, una faixa per als castellers amb butxaca incorporada, etc.) que mostren, expliquen, sintetitzen i guarden el llegat cultural d'un territori tan ric i complex i, a la vegada, tan canviant i evolucionant; són una manera particular de mostrar i relacionar-se amb la nostra identitat i els nostres orígens.

Amb aquesta mostra, es tanca l'edició de 2009 del cicle Art Emergent, que s'adreça a artistes que són inèdits pel que fa a la publicació de catàleg propi. Els projectes del cicle, de diferents format i estils, han estat escollits per un jurat format per Rosa Pera, Joan Rom i Marc Ferran.

Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona

 

Inauguració de "Voyeurs", de Caro Costa i Elena Gómez

 

 El proper dijous dia 9 de juliol, a les 20 h:

Inauguració de VOYEURS, de Caro Costa i Elena Gómez.

Cicle Art Emergent. Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona (c. Major, 14).